Sýria prijíma návrh na odovzdanie chemických zbraní pod kontrolu

10.09.2013 Celý región

Washington 9. septembra (TASR) - Sýrska vláda prijala ruský návrh na odovzdanie svojich chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu s cieľom vyhnúť sa americkému vojenskému zásahu.

Informovala o tom dnes ruská agentúra Interfax s odvolaním sa sýrskeho ministra zahraničných vecí Walída Mualima.

"Absolvovali sme včera (v pondelok) veľmi plodné kolo rokovaní s (ruským) ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, a on navrhol iniciatívu súvisiacu s chemickými zbraňami. Vo večerných hodinách sme sa na ruskej iniciatíve dohodli," povedal Mualim.

Ako dodal, Sýria súhlasila, pretože tento návrh "odstráni základy pre americkú agresiu", uviedla agentúra Reuters.


Barack Obama označil ruský návrh o Sýrii za pozitívny

Americký prezident Barack Obama v pondelok televízii CNN povedal, že návrh Ruska na vzatie sýrskych chemických zbraní do úschovy je "istotne pozitívny vývoj". Citovala ho agentúra DPA.

Sýria v pondelok s návrhom svojho spojenca, Ruska, rýchlo súhlasila. Obama upozornil, že ponuka prišla iba pod hrozbou amerických útokov a v čase, kedy by mal americký Kongres hlasovať o schválení vojenskej akcie.

Pripustil však, že myšlienka, aby sa sýrsky režim vzdal kontroly nad svojimi chemickými zbraňami, "môže mať šancu na úspech".

V rozhovoroch, ktoré v pondelok večer odvysielali televízie NBC a Fox, Obama povedal, minister zahraničných vecí John Kerry spoločne s Ruskom v najbližších dňoch zistia, ako vážne Sýria svoju ponuku mieni.

Podľa správy agentúry Associated Press prezident vyjadril istý pesimizmus ohľadne toho, či Kongres schváli rezolúciu o použití sily proti Sýrii. Doslovne povedal: "Nepovedal by som, že som si tým (schválením) istý".

Zatiaľ sa nerozhodol, či vydá príkaz na vojenskú operáciu sám, ak Kongres nedá súhlas, pokračoval. Uviedol, že berie hlasovanie Kongresu i názor Američanov "veľmi vážne". Obama podľa vlastných slov vedel, že riskuje, keď požiadal Kongres o schválenie vojenského útoku. Je však presvedčený, že poslanci berú túto záležitosť vážne a urobia, čo treba.

Prezident, v snahe presadiť schválenie rezolúcie o vojenskej operácii proti Sýrii v Kongrese, poskytol v pondelok rozhovory šiestim veľkým americkým televíznym staniciam, ktoré ich odvysielali vo večerných hodinách.

Televízii PBS povedal, že s ruským prezidentom Vladimirom Putinom hovoril o potenciálnom pláne pre Sýriu odovzdať svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu. V programe televízie PBS "NewsHour" uviedol, že o tom hovorili minulý týždeň v piatok na summite G20. "A toto je pokračovanie konverzácií, ktoré som viedol celkom dlho s prezidentom Putinom," citovala ho agentúra Associated Press.

USA: O použití vojenskej sily voči Sýrii sa v Kongrese zatiaľ hlasovať nebude
Americký Senát možno nebude tento týždeň hlasovať o súhlase s použitím vojenskej sily proti Sýrii po tom, ako Damask súhlasil s ruským návrhom na odovzdanie chemických zbraní, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Lídri Kongresu chcú tiež počkať, aby mohli zhodnotiť reakciu verejnosti na očakávaný prejav amerického prezidenta Baracka Obamu o Sýrii.

Obama sa v Senáte počas dnešného dňa stretne s demokratickými aj republikánskymi senátormi, pričom sa objavila nová nádej na diplomatický prelom, ktorým by sa Sýria mohla vyhnúť americkým raketovým úderom.

Po stretnutiach v Senáte vystúpi Obama v Bielom dome s prejavom k národu, informovala tlačová agentúra AP. Americký prezident plánoval využiť dnešné stretnutia so senátormi na lobovanie za svoj plán cielených útokov proti jednotkám sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré mali byť reakciou na útok chemickými zbraňami.


Rusko pracuje na konkrétnom pláne na odovzdanie sýrskych chemických zbraní

Rusko pracuje na efektívnom, jasnom a konkrétnom pláne, na ktorého základe by sa chemické zbrane v Sýrii dostali pod medzinárodnú kontrolu, a intenzívne diskutuje o jeho podrobnostiach s Damaskom. Uviedol to dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý ruský plán v pondelok predstavil.

Pred novinármi dnes Lavrov vyjadril nádej, že Rusko tento plán čoskoro predostrie aj ďalším štátom. Potom sa návrh bude finalizovať, a to aj s účasťou generálneho tajomníka OSN, Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a členov Bezpečnostnej rady OSN", v ktorej zasadajú aj Spojené štáty.

V súvislosti so sýrskym chemickým zbrojným arzenálom Lavrov v pondelok v Moskve vyhlásil, že Rusko bude vyvíjať tlak na Sýriu, aby odovzdala svoje chemické zbrane pod kontrolu medzinárodného spoločenstva.

Uviedol, že ak by daný krok pomohol odvrátiť hroziaci vojenský zásah USA a ich spojencov proti Sýrii, Moskva začne "okamžite" pracovať na tom, aby presvedčila Damask, aby odovzdal kontrolu nad svojím chemickým arzenálom.

Rusko v pondelok prostredníctvom Sergeja Lavrova oznámilo, že bude naliehať na Sýriu, aby zhromaždila svoje chemické zbrane v určitých oblastiach pod medzinárodným dohľadom a následne ich zneškodnila.

Sýria ruský návrh privítala a akceptovala. Jej minister zahraničných vecí Walíd Mualim pred novinármi po rokovaní s Lavrovom ocenil "múdrosť ruského vedenia, ktoré sa pokúša zabrániť americkej agresii voči nášmu ľudu".

Na návrh reagoval pozitívne generálny tajomník OSN Pan Ki-Mun. Myšlienku uvítalo i Nemecko a Británia.

Americký prezident Barack Obama v pondelok televízii CNN povedal, že návrh Ruska na vzatie sýrskych chemických zbraní do úschovy je "istotne pozitívny vývoj", ale netajil sa ani určitou skepsou.
 

Vyberte región